SUGA

Allmänt
o  Nyheter (Arkiv)
o  Om föreningen
o  Galleri
o  Aktiviteter
o  Föreningslokal
o  Shoppen
o  Kontakta oss
 
o  Skänk prylar
o  Bli medlem!

Amiga Forum
o  Om tidningen
o  Skaffa tidningen
o  Tidningsarkiv
o  Redaktionen
o  Skriva artiklar
o  Annonsera
o  In English Flag of the United Kingdom

Dokument
o  Stadgar
o  Verksamhetsplan
o  Verksamhets-
 berättelse
o  Inventariemål
Rapport från mässan AmiGBG, den 2:a mars 2002
Rapport från mässan
av Kjell Lindén

Vi kom fram till göteborg med bussen 5.45 på lördags morgonen pigga och fräscha efter en sömnlös natt, försökte utan framgång att tyda en spårvagns / buss karta och ringde sen en av mässans anordnare. Efter en timmes virrande och bussåkande i den snölösa snöstormen nådde vi mässlokalen och började packa upp och ställa i ordning montern, vi tittade runt lite grand och Iggy for iväg till Atari klubbens monter. Adam kom på att tangentbordet han fått med sig var ett med stor kontakt och inte ett PS/2-tangentbord som han behövde för att demonstrera AROS på sin PC. Carl råkade ha med sig en PS/2-mus så den slaktades rituellt med resultatet att dess kontakt nu var sammanlödd med tangentbordets kabel.

Portarna öppnades och lokalen började fyllas, vår tidnings försäljning rivstartade med noll exemplar och ökade horizontellt, plötsligt så plockade en besökare åt sig en 10-15 exemplar och nollan var bruten (ca 150 tidningar såldes).

Lokalen fyllde av människor och vi (iallafall jag) pratade oss hesa, Adam drog en del intresse med sin AROS pc som förvirrande nog hade en lånad Commodore monitor så med lite skylt-tillverkande klarnade situationen.

Iggy pratade i timmar med en person som av en slump fått reda på att det var en Amigamässa i stan och som var nyfiken på denna okända dator, samma person pratade även med mig 30-60 minuter. Jag sålde tidningar och småpratade med folk knappade lite på AROS datorn, "list , copy c/assign ram:, list ram: " assign kommandot hamnade i ram: som det skulle, workbench kommandot är inte skrivet än men dom körde grafiska demos på datorn.

Följande utställare fanns på mässan:

TompaBBS och Amiga Recensent
Presenterade sin BBS grafiskt på en pc om BBS:ens historia, filer, möten, användare, etc. BBS:en fanns även på plats (A1200) och körde BBS:en och en webserver gjord i arexx, på PC:n demonstrerades även Amiga Recensent; ett E-zine som recenserar Amiga hård- och mjukvara.
ACG
ACG sålde pins, klistermärken och medlemsskap och visade filmer från demos på en bärbar PC, i slutet på mässan visade PC:n bilder/filmer från deras klubblokal.
Svenska Atari Klubben
De visade flera Ataridatorer bla STacy, Falcon, TT 030 och Hades 060. Vi fick några Ataritidningar av dom (dom köpte våra, vad snåla vi är :)). Tidningarna finns i medlemslokalen om nån vill läsa. Atari datorerna var inkopplade på nätverket (och följdaktligen internet) med ethernetadaptrar kopplade till parallelportarna.
Amitopia
Norsk amigatidning som hade en PPC-Amiga med flatskärm, vi fick 2 nya affischer "Get Boinged" av honom och sedan skicka vi folk till honom som ville köpa såna.
GGS data
Sålde hård- och mjukvara till Amiga; till exempel A1200 1075:-, intern Amiga floppy 230:-, Mediator-grejor, Amiga DE etc. Se deras hemsida för mer information.
Cloanto
Sålde Amiga Forever 5.0 för 200:-.
Syntax society
Hade med sig en A4000T med PPC, 060 och Cybervision PPC 3D som körde de senaste Amigaspelen från Hyperion som folk fick provspela. Syntax Society kom från Landskrona.
Kaliko
Prata om Amiga DE och de spel som är under utveckling, de kommer att kunna köras på de apparater som är Amiga DE kompatibla. Dessa program kommer också att kunna köras under AmigaOS 4 på datorn Amiga ONE, en PC stod i montern och körde en del av dessa spel.
Martin Blom
Martin Blom var där och visade upp AHI på sin PC (Pentium III) körandes Amithlon. En nyhet var att han har utvecklat drivrutiner för Sound Blaster Live! kortet, som nu alltså kan användas under Amithlon.
Onyxsoft
Demonstrerade de program de utvecklat på Amiga plattformen, bla Multiren (för att döpa om filer, även flera på en gång). Detris, en tetris-klon med multiplayer och nätverksstöd. The MpegencgGUI, ett grafiskt gränssnitt som kan köra flera olika underliggade CLI program.
Lite mer information
av Adam Chodorowski

I SUA:s monter visades även AROS, som är ett portabelt och fritt operativsystem som ämnar vara kompatibelt med AmigaOS. AROS visades körandes på en "vanlig" PC, och mässbesökare kunde testa olika funktioner. Jag var där i egenskap av ordförande i SUA och medlem i AROS utvecklarteam, var där och svarade på frågor kring det hela.

Senare höll jag även en presentation om AROS framför intresserade personer. Ungefär 80 personer var med och lyssnade. Presentationen var en allmän introduktion till vad AROS är. Jag tog upp målen med projektet, vilka som gör AROS, dess nuvarande status och framtida planer. Jag gjorde även en live demonstration av AROS på projektorn och visade en del av de unika funktionerna som finns i operativsystemet.

Sammanfattningsvis...

Det var bra drag i mässan, och vi hade allihop fullt upp hela tiden med att prata med folk, svara på frågor, visa olika funktioner på datorerna och sälja tidningar.